Je bent geïnteresseerd in Bitcoin maar je weet niet zo goed wat je er mee kunt of wat de mogelijkheden van Bitcoin zijn. Ik zal eerlijk zijn, ik wist dit in het begin ook niet. Door veel uit te zoeken en continu geïnteresseerd te blijven in alles over Bitcoin, leer ik iedere dag nog nieuwe dingen. Ik daag je daarom uit om continu je kennis over deze nieuwe wereld te verbreden.
Oorsprong van Bitcoin
Laten we bij het begin beginnen. Wat is Bitcoin? Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven gaan we eerst terug naar de oorsprong van Bitcoin. Volgens de verhalen begon Satoshi Nakamoto in 2007 te werken aan het Bitcoin concept. Ondanks dat er in Japan daadwerkelijk iemand staat geregistreerd als Satoshi Nakamoto, wordt er in de crypto wereld veel gesproken over dat Satoshi Nakamoto de naam is van een collectieve groep mensen die Bitcoin heeft bedacht. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto is, het zou dus net zo goed een individu kunnen zijn. In 2008 brengt Satoshi Nakamoto het concept van Bitcoin (white paper) uit. In dit concept onthult Satoshi zijn idee voor een peer-to-peer netwerk van elektronisch geld aan de wereld. Met zijn visie slaagt hij erin het probleem op te lossen dat geld wordt gekopieerd. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin een essentiële basis heeft om legitiem te groeien.
Op 3 januari 2009 komt het Bitcoin netwerk tot leven en wordt het eerste blok, het Genesis blok, gemined. Later die maand op 12 januari vindt de eerste Bitcoin transactie plaats. Satoshi maakt tijdens de eerste transactie 10 Bitcoin over naar Hal Finney, een ontwikkelaar en crypto grafische activist.
Online decentraal betaalcircuit
Het oorspronkelijke idee van Bitcoin is het creëren van een online decentraal betaalcircuit welke door iedereen volledig in te zien en te gebruiken is. Vooral het decentrale idee achter het betaalmiddel spreekt veel mensen aan. Tegenwoordig zijn wij gewend dat een centrale partij de verantwoordelijkheid van ons geld op zich neemt (banken). De bank krijgt hier een beloning voor terug in de vorm van geld. Hoe dit geregeld en bepaald wordt hebben wij niet in de hand en de inzage in deze stromen zijn er voor ons als particulier vrijwel niet. Bitcoin wil, door middel van blockchain technologie, een transparant decentraal betalingsnetwerk creëren. Een netwerk waarbij je niet een derde partij (zoals een bank) hoeft te vertrouwen, maar waarbij dit decentrale netwerk juist het vertrouwen geeft.
Wat is Bitcoin?
Nu gaan we terug naar de vraag, wat is Bitcoin? Een Bitcoin wordt gezien als een digitale munteenheid, ook wel cryptocurrency genoemd. Deze digitale munt vertegenwoordigd een bepaalde waarde, welke in euro, dollar of een andere valuta kan worden uitgedrukt.
Met Bitcoins kun je net als met de euro betalingen uitvoeren, je kunt er eten mee bestellen en online winkelen. Je kunt Bitcoin zelfs op een bankpas zetten, waarmee je vervolgens je alledaagse dingen kunt betalen, zoals bijvoorbeeld je boodschappen. Ook kun je Bitcoin gebruiken om andere cryptocurrencies mee te kopen, ook wel altcoins genoemd. Hier kom ik later nog op terug. Op dit moment wordt Bitcoin door veel mensen gebruikt als beleggingsinstrument, vergelijkbaar met goud.
Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen. Ik adviseer je om de volgende video te bekijken om inhoudelijk nog meer te weten te komen over Bitcoin.