Als laatste stap kijken we naar de mogelijkheden om Bitcoin en andere cryptocurrency op te slaan in een portemonnee. In de crypto wereld ook wel een ‘wallet’ of ‘crypto wallet’ genoemd. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het versturen en ontvangen van Bitcoin anders gaat dan je gewend bent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een bank, ben jij nu zelf verantwoordelijk voor het beveiligen en beheren van je Bitcoin en je crypto wallet. Ik geef je als advies mee om je eerst goed in te lezen en je hierin te verdiepen.
Elk Bitcoin adres heeft een unieke private key. Dit is een sleutel waarmee jij altijd je Bitcoin adres kunt benaderen. Elke keer als jij een nieuwe crypto wallet aanmaakt krijg je een private key. Zorg er altijd voor dat je deze goed opslaat, het liefst op meerdere plekken en bij voorkeur offline.
Er zijn verschillende crypto wallets waar je gebruik van kunt maken. Je kunt onderscheid maken in een mobiele wallet, een desktop wallet en een hardware wallet.
Mobiele wallet
Het woord zegt het al, een mobiele crypto wallet. Deze zijn op je mobiel beschikbaar. Kenmerkend aan deze wallet is het gemak in gebruik en de eenvoud waarop deze in te stellen zijn. Juist het gemak van deze crypto wallet zorgt ervoor dat de mobiele wallets zeer geschikt zijn voor kleinere bedragen.
Er zijn verschillende mobiele cryptocurrency wallets beschikbaar:
- Blockchain.info (Android / IOS), je kunt deze aanmaken via mijn handleiding
- Bitcoin Wallet (Android)
- GreenAddress (Android / IOS), je kunt deze aanmaken via mijn handleiding
- Breadwallet (IOS)
- Copau (Windows)
Desktop en web wallet
Een desktop wallet is onmisbaar als je je actief gaat bewegen in de crypto wereld. Je wilt niet al je Bitcoin op een exchange houden. Je wilt deze juist opslaan op een veilige locatie, in een crypto wallet dus. De reden hiervan is dat je in het bezit wilt zijn van je eigen private keys.
Een web wallet werkt net iets anders, bij een web-wallet geef je namelijk de verantwoordelijkheid over je sleutels weg aan derde partijen. Zij zijn ook degene die jouw sleutels bewaren op hun server. Ook al heb je hier in sommige gevallen wel toegang tot, is het nog steeds een groter risico dan desktop-wallets.
Onderstaand een overzicht van betrouwbare desktop en web wallets:
- Web wallet: Blockchain.info, je kunt deze aanmaken via mijn handleiding
- Desktop wallet: Electrum
- Web wallet: Greenaddress
- Desktop wallet: Bitcoin Core
Hardware wallet
Als laatste komen we bij hardware wallets. Vaak worden grotere bedragen via deze crypto wallets opgeslagen. Natuurlijk raden we je aan om eerst zelf goed onderzoek te doen naar de beste mogelijkheid voor jou! Een belangrijk kenmerk van een hardware wallet is dat je Bitcoin nu offline worden opgeslagen.
Hierbij een overzicht van de meest gebruikte hardware wallets:
Om het makkelijker voor je te maken heb ik een paar handleidingen voor je gemaakt voor de Trezor en Ledger, deze vind je hier.
Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van beveiliging van je cryptocurrency. We willen je nogmaals aanraden om zelf ook alles eens goed te onderzoeken. Elke crypto wallet heeft andere voordelen en past dus bij verschillende type mensen.
Ook altcoins hebben vaak hun eigen wallets. Een veel gebruikte crypto wallet en tegelijkertijd ook de meest bekende: MyEtherWallet (ook wel MEW genoemd). Bij twijfel, altijd onderzoek doen! En mocht je er niet uitkomen, dan ben ik er altijd om je een handje te helpen. Om je wat op weg te helpen vind je hier een handleiding.