Je hebt nu inmiddels de eerste stappen gezet. Je weet wat Bitcoin is, hoe deze is ontstaan en wat je ermee kunt doen. Het volgende wat je tegenkomt op jouw pad is de blockchain. Ik ga je hier meer over vertellen op een manier die begrijpbaar is voor iedereen.
Wat is de Blockchain? De blockchain is de datastructuur achter het Bitcoin netwerk. Je kunt de blockchain zien als een grootboek dat alle transacties van de Bitcoin bijhoudt. Het is de technologie die Bitcoin mogelijk maakt.
De blockchain is anders dan de databases die je al kent. Deze databases zijn namelijk centraal en gesloten. Een voorbeeld hiervan zijn banken, wij zien als particulier namelijk weinig tot niets van deze databases. De blockchain is decentraal en open. Dit betekent dat er niet een persoon, instantie of bedrijf eigenaar is. Niemand is namelijk exclusief eigenaar van de blockchain.
Maar wie is dan wel de eigenaar van de blockchain? De blockchain is een peer-to-peer netwerk. Een netwerk waar alle deelnemers samen het eigendom gelijk verdelen en waar niemand alleen de macht over heeft. Het is een open netwerk waaraan iedereen die in het bezit is van een computer met een netwerkverbinding kan deelnemen, net zoals bijvoorbeeld het internet.
Open en decentraal netwerk
Een groot voordeel van een open netwerk is, dat net als het internet, het niet kan worden gekraakt door hackers. Data wordt namelijk niet meer centraal opgeslagen, maar decentraal, oftewel door een enorme hoeveelheid personen die gebruik maken van het netwerk en een kopie van het grootboek bewaren op de computer. Een hacker kan op deze manier niet meer een enkele centrale database aanvallen. Een hacker zou nu alle gebruikers tegelijkertijd moeten gaan hacken, iets wat sinds het ontstaan van de blockchain niemand is gelukt.
Je kunt de blockchain vergelijken met een grootboek. In dit grootboek worden alle transacties vanaf de eerste transactie tot aan de meest recente transactie opgeslagen. Al deze transacties zijn, eenmaal op de blockchain vastgelegd, niet meer aan te passen. Iedereen heeft dus hetzelfde grootboek en kan daarin alle transacties terug zien.
Transacties worden in blokken toegevoegd aan de blockchain. Elk blok bevat een aantal transacties. Zodra dit blok is toegevoegd aan de blockchain zijn de transacties niet meer te wijzigen en door iedereen terug te zien op de blockchain. Om een blok met transacties toe te voegen dient er eerst een cryptografische som opgelost te worden, een som waarvoor je veel rekenkracht nodig hebt.
Deze cryptografische som is door een persoon niet op te lossen, maar wel door een netwerk van computers. Deze netwerken van computers worden ook wel miners genoemd. De miners proberen middels netwerken van computers de cryptografische som op te lossen. Wanneer deze is opgelost, wordt het blok toegevoegd aan de blockchain en krijgt de miner een beloning van een aantal Bitcoin.
Vertrouwen
Eén van de belangrijkste kenmerken van de blockchain is dat je er volledig op kunt vertrouwen. Zodra transacties op de blockchain zijn vastgelegd zijn deze niet meer te wijzigen. Het hacken van de blockchain is vrijwel onmogelijk. Op dit moment zijn er nog partijen zoals banken en notarissen die deze betrouwbaarheid als een dienst aanbieden. Door middel van de blockchain heb je geen externe partij meer nodig die deze betrouwbaarheid verstrekt. Dit betekent dat je in de toekomst via deze software je huis zou kunnen verkopen zonder gebruik te maken van een vertrouwenspersoon, zoals de notaris.
Je bent alweer een stuk verder op weg, om een nog beter beeld te krijgen van de blockchain adviseer ik je om de volgende video te bekijken: